SKANDAL FOTOĞRAFLAR! SAKIN KAÇIRMAYIN!

Asansörler için toplanan para nereye harcandı?

1-Esenkent'teki birçok bloğun asansörlerini inceledim. Makina dairelerine çıktım.
2-Eski asansörlerimizin çürük raporunu daha iyi anlamak için Makina Mühendisleri Odası'nın Asansör Kontrol Birimi ile defalarca kez görüştüm. Görevli mühendisler kendilerini hep asansör firmalarının aradığını, benim kendilerini arayan ilk ve tek yönetici olduğumu söylediler.
3- TSE Gebze Gözetim Daire Başkanlığı'yla görüştüm. Standartları daha iyi anlamak için TSE Ankara ile görüştüm.
4- İlk iki teklifi Shindler ve ThyssenKrupp'tan aldım. Fiyat bizi aşıyordu. Zaten amacım daha fazla uzmanla görüşüp daha fazla teknik detayı öğrenmekti. Burada bilgilendirme yapıp tekliflerini sundular.
5-Süper Minimak'tan görüştüğüm Mühendis ise Esenkent'teki mimari sorunlar sebebiyle burada çalışmak istemediklerini söyledi. Kendisine rahmetli babamın Yüksek Mimar Mühendis olduğunu, teknik bilgi yardımına ihtiyaç duyduğumu söyledim. Rahmetli babamın hatırına gelip burada inceleme yaptılar. Her detayı gösterip tek tek anlattılar. Hatta sağ olsunlar asansör kuyularımızın teknik çizimlerini içeren detayları da hiçbir karşılık beklemeksizin hazırlayıp sonradan göndermişler.
6-Asansörlerimizi çürüğe çıkartan raporda bile atlanmış eksiklerimizin olduğunu öğrendim (Ara konsollar vb.)
7-İki komşumuz bloğu belediyeye şikayet etmiş. Belediyeden asansörleri mühürlemeye geldiler.
8-Raporlara baktılar. Ara konsollardan bahsettiğimde, raporda eksik olduğunu görüp benim nasıl öğrendiğimi sordular. İyi niyetli çabamı gördüler ve mühürleri hasar almayacak şekilde yapıştırdılar. Mühürler hasar alsaymış binlerce TL ceza ödememiz gerekirmiş.
9-Şikayet edenlerden biri, cezanın büyüklüğünü duyup yana yakıla bana geldi ve "ben ceza ödemek istemiyorum ne yapacağız" dedi. :) Çabalarım sayesinde ceza ödemeden bu süreci atlattık.
10-Bütün teklifleri belediyeye götürdüm. Mühürleyenlerden yardım istedim. Firmaları elediler ve kalanlardan en düşük fiyatı vereni seçmemi söylediler.
11-Asansörlerimizde Arkel ARL-300 ve Arkel ADrive VVVF inverter içeren tek hızlı, yavaşlayıp hızlanabilen ileri düzey panolar kullanılması, granit zeminli sıfır yeni kabin kullanılması, ara konsolların ilaveten montajı vb. birçok eksik tamamlandığı için diğer bloklardan biraz farklı bir maliyet söz konusu oldu. Ama ARL300lü Adrive VVVF inverterlü tek hızlı üç adet asansör için (8+9+8 duraklı) alınabilecek en düşük fiyatı aldığımızı da herkes biliyor. (Hatırlarsınız, bir komşumuz KDV dahil 103,200TL'lik teklif getirdi. Ama KDV dahil değilmiş. Toplantıda firmayı arayıp hoparlöre bağlayıp gerçek rakamı gözlerinizin önüne sermiştim. Onun getirdiği teklifin KDVli hali benim elimdeki en uygun tekliften yaklaşık 30.000TL daha pahalı çıkmıştı!!!)
12- Yeni motor takmak için yeni proje, izin-onay ruhsatlandırma süreci ciddi masraflar içeriyordu. Fayda- maliyet analizi yapınca bloğumuzun ekonomik ömrünün yarılanmak üzeri olduğu için yeni motor almak yerine motorları tam revizyona soktuk.
13- Ödemelere Aralık 2015'te başladık. Mart 2017'de tamamladık. Yani ödemeleri 16 aya yaymış olduk. Ayrıca ödemeleri tamamladığımda hala asansör borcu olan daireler vardı ve bu zorlu süreçte aidatlara bile gecikme faizi uygulamadan 60-70-80TLlik aidatlarla ödemeleri tamamlamış oldum! Ayrıca faizleri 1,5 yıllığına kaldırma kararını, kat malikleri genel kurul kararıyla aldık. Yönetim olarak keyfi bir uygulama yapmadık.


İskan Belgesi ve Yapı Ruhsatı elimde mevcut olup isteyen komşularımıza fotokopisini verebilirim.

Komisyon üyelerinin imzaladığı sözleşme:




Peşinat Dekontları - 3 adet ödeme:
1:

2:

3:


Taksitlerin Dekontları - 6 adet ödeme:

1:

2:

3:

4:

5:

6:


KDV Dekontları (6 adet ödeme)

1:

2:

3:

4:

5:

6:


Fatura:


Tabii ki asansörlere harcandı...


Asansörlerin Yenilenmesi: İskan Belgesi, Yapı Ruhsatı, Sözleşme, Fatura, Dekont vs.