SKANDAL FOTOĞRAFLAR! SAKIN KAÇIRMAYIN!

"PİL" Deyip Geçme, Oku! Düşün Altındaki Yatan Niyeti!

"PİL" Deyip Geçme, Oku! Düşün Altındaki Niyeti!

Hatırlarsınız; doğalgaza geçmeden önce merkezi sistem vardı. Isı hizmeti Teknik Isı'dan alınırdı. Daire girişlerinde kalorimetre tipi ısı sayacı vardı. Bir de bloğun ana ısı sayacı vardı. Teknik Isı sayaçları okur, dairelerin tükettiğini dairelere faturalandırırdı. Blok ana sayacıyla dairelerin tüketimi arasındaki farkı da bloğa faturalandırırdı. Teknik Isı'nın bloğa kestiği fatura, bir önceki ayın musluk suyunu ısıtmak için kullanılan ısı+ bir önceki ayın ısı kaybı toplamıydı.

Bir dairenin sayaç pili biterse ya da hatalı okuma yapmasına sebep olacak şekilde çalışırsa (pilin zayıflaması ya da sayaca yanlış pil takılması), sayaç dairede kullanılan ısıyı hatalı okur. Dairenin sayacı, dairedeki tüketimden az yazarsa, o dairenin faturası düşer, ama bloğun ısı kaybı, yani bütün dairelerin ödeyeceği ısı kaybı tutarı artar. Nadiren sayaçların fazla yazması da mümkün olabilir. (Sayaçların ultrasonik olması sebebiyle) Bu durumda da dairenin faturası yükselir. Her iki durumda da bütün dairelere haksızlık olur.

2016'da bir dairenin sayaç pili bitmişti. Teknik Isı ve Alna sayaçlarda lityum pil kullanıldığını ve bu pilleri değiştirmediklerini söylediler. Sayaca takmak için sayaçtaki biten pilin aynısından tedarik etmemiz gerekiyordu. Pilin marka-model tespitini yaptığımızda şunu gördük: Sayaçta lityum sayaç pili yerine markette satılan 2 tane alkalin kalem pilin birbirine lehimlenmiş hali vardı. Üstelik piller akmıştı!

+ Marketlerde satılan Alkalin kalem piller ısınmaya gelmez. Yüksek ısıda hatalı çalışır, bozulur, akar ve takıldığı cihaza zarar verir.

+ Hiçbir pil birbirine lehimlenmez. Çünkü pil lehimlemek pile çok yüksek ısı verir. Bu ısınma en az birkaç saniye sürer. Bu yüzden piller ya pil yuvasında seri bağlanır (TV uzaktan kumandalarındaki gibi) Ya da puntalama makinasında puntalanarak birleştirilir. (Puntalama da yüksek ısı verir ama bu ısınma yarım saniye bile sürmez, yani tolere edilebilir.)

Isı sayacına birbirine lehimlenmiş ve akmış 2 adet market tipi Alkalin Kalem pilin takılması  mantıksızdı. Konuyu araştırdım. Sayaç firmasından tutun da sayacın içinden çıkan alkalin kalem pilin Türkiye temsilciliğine kadar her yerden görüş aldım. Görüştüğüm herkes bu uygulamanın yanlış olduğunu söyledi ve yukarıda yazdığım bilgilerin hepsini doğruladı.

Sayaçları ve pillerini araştırdım. Sayaçlarda kullanılması gereken pilin lityum pil olması gerektiğini öğrendim. Hatta her lityum pilin de sayaçlara uygun olmadığını, ısı sayaçlarına ısıya dayanıklı özel üretilmiş lityum piller takılması gerekiyormuş. Bu pil de Panasonic BR-C Lityum pilmiş.

Bilgisayar Mühendisi olan ve şu anda da denetçi olan M. Bey'le birlikte bloktaki bütün sayaçların pillerini tek tek inceledik ve içinden market tipi kalem pil çıkan bütün sayaçları tutanak altına aldık.

Arkama yaslanıp "bana ne" demedim. Herkese adil olabilmek için, daire sayaçları ile ilgili hiçbir yükümlülüğüm olmamasına rağmen sayaç pillerinde yaşanan bu skandalvari durumu çözmek için uğraştım. Çünkü kimsenin hakkı kimseye geçmesin diye uğraşıyordum. Pil konusunda uzmanlaşmış olan firmalarla görüştüm. En ucuz olanını buldum. "Apartmanımız yaşlı emekli apartmanı" diye dil döktüm. O dönemde piyasada bulunabilecek en düşük fiyatın da altına, puntalama işlemi de dahil olarak sayaç pillerini yaptırdım. Çünkü burası benim gözümde "yaşlı emekli apartmanıydı".

Altımda arabam yok diye gocunmadım. Sayaç firmasıyla görüşmeye Beylikdüzü'ne gittm. Pilleri yaptırmaya ise Karaköy'e  gittim! "Bizimkisi yaşlı emekli apartmanı, hayır duamızı alırsınız" diye dil dökerken de hiç üzülmedim. Ama bu "yaşlı emekli apartmanı" son 4 yılda beni çok üzdü! 

Peki ne olmuş olabilir de sayaçların orijinal Panasonic BR-C Lityum pillerinin yerine market tipi alkalin kalem piller birbirine lehimlenip sayaçlara takılmış? Niyet neydi?

Basit bir "PİL" deyip geçmeyin! Düşünün ve altındaki niyeti sorgulayın!

1) Ne oldu da Panasonic BR-C piller yok olmuş ve yerine market tipi alkalin kalem pil takılmış? 

2) Blok kombiye geçtikten sonra bu pillere ne oldu?

Tutanak, sayaç firmasının yazılı beyanı, pillerin faturası ve sayaçlarda kullanılması gereken faturadaki  pillerin teknik dokümantasyonu ve 2016'da çektiğim pil fotoğrafları aşağıdadır. Diğer fiş ve faturaları da açıklamalarıyla birlikte yayınlamaya devam edeceğim..

Sayaç Firmasının yazılı beyanı:



TUTANAK:




2016'da çektiğim sayaç pili fotoğrafları: Panasonic BR-C Lityum Pil






Pilin Teknik Belgeleri:




FATURA:



Diğer fiş ve faturaları da açıklamalarıyla birlikte yayınlamaya devam edeceğim...