SKANDAL FOTOĞRAFLAR! SAKIN KAÇIRMAYIN!

Yeni Yönetime Eleştirilerim ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİM 1 (GÜNCELLENDİ)

Bu yazıda Yeni Yönetime bazı eleştirilerimi, ve tecrübelerim ışığında ve çözüm önerilerimi yazdım. Tavsiyelerimin uygulanmasının kriz döneminde ödeme güçlüğü yaşayan komşularımıza ve tahsilat yapmaya çalışan yönetime faydalı olacağını düşünüyorum. Böylece hem Yönetim blok sakinlerinin iki ayağını bir pabuca sokmaz. Hem de Aralıkta başta gıda olmak üzere birçok şeyin fiyatı arttığı için zamlı Ocak 2022 maaşlarına kavuşan blok sakinleri daha kolay ödeme yapar. Bunları aşağıda paylaşıyorum bilginize:

1) Yönetim, duyuru grubunda bugün (10 Ocak 2022) panoda asılı aidatların son ödeme tarihinin bugün olduğunu duyurmuş. Ama panodaki tabloda son ödeme tarihinin 10 Ocak 2022 olduğuna dair tek bir ibare bile YOK! Fotoğrafla belgeledim.

2) Aidatların son ödeme tarihi, bugünkü gibi son ödeme tarihinde ve whatsapp vb. bir kanal üzerinden tebliğ edilemez! Bu tebliğ, ancak tahakkuk listemiz olan aidat tablosunun panoya asılmasıyla panodaki tablo üzerinden tebliğ edilebilir.

3) En düşük tahakkuk bile (Ekim-Kasım-Aralık toplam 3 aylık birikmiş ve asılmamış aidat tablosu!) m2ye göre 360TL-450TL-540TL iken, ve toplantı da 12 Aralık'ta yapılmışken, insanların bu yüklü ödemelerin tamamını, mevcut ekonomik şartlarda 10 Ocak'a kadar ödemesini beklemek, kanaatimce makul ve mantıklı bir yaklaşım DEĞİLDİR!

4) Son 3 tablonun asılmaması yönetimi zorlayacaktır. Ancak Apartman Yöneticiliği, seçilenler için konfor alanı değildir! Yöneticilik, mali zorluğu sırtlanma, makul çözümler üretme, planlı programlı hareket etme, zor durumdakilere makul ödeme planları sunup rahatlatma, ve bütün bunlara rağmen hala ödemesini yapmayan varsa, ancak bundan sonra eyleme geçme alanıdır!

Yani yöneticilik bir konfor alanı değil; elin taş altına konduğu, özveri ve ödün vererek elin taş altında ezilmesinin göze alınması gerektiği bir sorumluluk ve yükümlülük alanıdır! Bu apartmanlar için de ülkemiz için de aynıdır. Ülkeyi yönetenlerden beklediğimiz özveriyi, emeği apartman yöneticisi olunca kendimiz vermezsek trajikomik sonuçlar doğar!

5) Yöneticiyken Teknik Isı'ya 2 adet 1500'er TL'lik ödemeyi ve 1 Kapıcı Maaşını kendi banka hesabımdan EFT'yle ödediğimi, 1 - 1,5 yıllık faiz kayıplarıma rağmen bu 3 kalem ödemenin iadesini yöneticiliği bırakana kadar geri almadığımı hatırlatırım! (dekontları ve detayları içeren ihtarnamemi istenirse buradan da tekrar paylaşabilirim.)

6) Panodaki 450TLlik Ekim Kasım Aralık aidatımı, bloktan alacaklı olmama rağmen ödedim. Yani bunları kendim için yazmıyorum!

(Burada Şubat 2019'da yani benden sonraki yönetim döneminde, blok adına cebimden ödediğim 3 adet ödemeden kaynaklı alacaklarımı kastediyorum. Bunlar yukarıda 5. maddede yazdıklarımla alakasız başka 3 ödemedir)

Yani bu ertelemeyi kendim için istemediğimin de altını bir kez daha çizmek isterim.

Benim alacaklı olmama rağmen ödemiş olmama bakarak, herkesin benim gibi rahat olduğunu varsayarak hareket etmek ise, yeni yönetim için çok hatalı bir seçim olur!

7) Benim dönemimde de benzer bir durum yaşanmıştı. Kısaca izlediğim yolu anlatıp sonra da yönetime çözüm önerilerimi sunacağım:

7.1) 2015 Haziranda kapıcının iş akdinin sona ermesi döneminde birçok kişinin imzasını inkar etmesi ve arkasında durmaması sebebiyle D10Blok kaosa sürüklendi. Aidatlar toplanamaz hale geldi! Birkaç kişinin kışkırtması sebebiyle sessiz çoğunluğun mağduriyet yaşamaması için aidatları bir ay geriden takip ederek asmaya başladım. Temmuzun Ağustosta, Ağustosun Eylülde asılması şeklinde 2015 Haziran'da başlayan süreç 2016 Eylül'e kadar sürdü. 2016 Eylül'de panoya detaylı açıklama eşliğinde Ağustos ve Eylül aidat tablolarını AYRI AYRI astım. Her ikisi için de AYRI AYRI son ödeme tarihleri ilan ettim. Ben bu 1 ay gecikmeli aidat toplanan eksik gelirli 15 aylık süreçte bloğu 1 yıldan çok daha uzun bir süre, 15 ay ayakta tuttum. Hem de 60-70-80TL'lik aidatlarla, gecikme faizi olmadan ve kapıcı maaşı sigortası eşanjör elektriği ödeyerek...!

7.2) Kasım 2015'te yöneticilikten istifa etmemi takiben yapılan genel kurulda yeniden seçildim. Yeniden seçilince, apartman düzene girene kadar gecikme tazminatı uygulanmasının genel kurul kararıyla asgari 1 yıl askıya alınmasını ben teklif ettim. (Yöneticinin bu kararı almaya tek başına yetkisi yoktur! Bunu da hatırlatmak isterim.) D10 Blok düzene girene kadar bir buçuk (1,5) yılı aşkın süre, gecikme tazminatı (faizi) uygulamadım!

Elbette yeni yönetimden böyle bir performans beklemiyorum. Çünkü böyle bir şeyi başarabilmek için kurumsal düzeyde kriz yönetimi tecrübesi şarttır. Hiçbirinin böyle bir tecrübesi olduğunu sanmıyorum. Ama bu demek değil ki onların da altında ezilmeyeceği makul bir çözüm üretilemesin...

8) Yönetime çözüm önerim:

8.1) Tablodaki tutarlara ilişkin son ödeme tarihi, resmi bir yazıyla panodan herkesin ilk zamlı maaşını alacağı Şubat'ın ilk haftasına ertelenebilir. Böylece son ödeme tarihi resmi olarak panodan tebliğ edilir. Yönetimin de kanuni gecikme tazminatı uygulayabilmesinin önü açılır. (Şu anda aidat tablosunda son ödeme tarihi tebliğ edilmediği için uygulanamaz!) Ne teşvik açısından iptali, ne de caydırıcılık açısından tatbiki mümkün değildir. Yönetim kendi kendini kaosa sürüklemiştir. Ancak kanuni zorunluluk olduğu ve bu konuda genel kurulda bir karar alınmadığı için yönetimin tamamen askıya alma yetkisi de yoktur. 

(Eğer 12 Aralık'taki toplantı bana haber verilmiş olsaydı, bunu çözecek önerilerimi ve planlamayı teklif eder, oylarınıza sunardım. Planlı bir çözümü de toplantıda kimsenin reddedeceğini sanmıyorum.Ama 8 Aralık'ta panoda hala toplantı duyurusu yoktu. Fotoğrafını çekmiştim, istenirse yayınlarım)

8.2) Mevcut tablo için 4 Şubat Cuma günü son ödeme tarihi olabilir.

Ardından hazırlanıp asılacak EK ÖDEMESİZ ve ZAMSIZ Ocak 2022 tablosu için de 25 Şubat 2022 Cuma son ödeme tarihi olursa, Şubat tablosu da Şubat ayı içinde asılablir.

Şubat tablosunun son ödeme tarihi 18 Mart 2022 Cuma günü olarak belirlenirse, Mart ayı aidat tablosu da Mart ayında asılabilir. 

Mart tablosunun son ödeme tarihi de 8 Nisan 2022 Cuma günü olabilir.

Böylece Nisan ayında blok aidat tablolarının asılması açısından normal düzene geçiş sağlanabilir. Unutmayın, 2015 Hazirandan 2016 Eylüle kadar yaptığım gibi 15 ay geriden takip etsinler DEMİYORUM. Şimdiden bir planlama yapıp, bütün planı makul süre aralıklarına göre planlayıp, bunu en başından resmi olarak panodan hepimize tebliğ edebilirler.

9) Yöneticilik konfor alanı değil, elini taşın altına koyma alanıdır. O el ezilebilir. Ellerini benim gibi taşın altına koymasalar bile konfor alanlarından çıkmalarını beklemek de sadece benim değil, hepimizin en doğal hakkıdır diye düşünüyorum.

Konfor alanını terkederler mi bilemem. Ama en azından bu saatten sonra bu konuda "herkes eleştiriyor ama kimse çözüm üretmiyor" deme hakları da bulunmamaktadır. Bizde eleştiri olduğu gibi çözüm önerisi de var. Önerdiğim plan uygulanırsa ZAMMA ve EK ÖDEMEYE GEREK KALMADAN normal işleyişe geçilebilir ve sağlıklı bir tahsilat süreciyle, çıkacak masraflar için bütçede para bile birikebilir.

NOT: (12 OCAK 2022) 

Bu yazım üzerine bir yönetici yardımcısı beni aradı. 2 ay faiz almama kararı aldıklarını söyledi. Ben de kendisine bunu yapabilmek için kat maliklerinin yazılı onayına ihtiyaçları olduğunu söyledim. Böyle bir yönetim kararının diğer yönetim kararlarından farklı olarak apartmanı zarara uğratır niteliği olduğunu, bu yüzden kat maliklerinin onayına ihtiyaçları olduğunu anlattım. Kat malikleri kurulu kararı da olmadığı için muvaffakat alarak bu kararı uygulayabileceklerini detaylıca anlattım. Ancak kendisi anlattıklarımı anlamadı. Ben de bunun üzerine söylediklerimi A Giriş grubuna aynen aşağıdaki gibi yazdım:

Aidattan gecikme faizi almamak için iki yol var: 

1) Genel Kurul Kararı. Ancak toplantı kararını gördüm. Bu konuda bir madde yok.

2) Son ödeme tarihini ertelemek. Ama son ödeme tarihi bugün olan bir aidata yarın (ertesi gün) kanun emri yüzde 5'i uygulamak zorundasınız.

Son bir seçenek var ki sadece sınırlı durumlarda genel kurul kararı yerine uygulanabilecek muvaffakat alma yöntemi... Bir muvaffakat metni hazırlarsınız, kat malikleri "okudum kabul ediyorum" yazıp tek tek imzalarlar. Çoğunluğa ulaşınca kararı karar defterine yapıştırır ve fotoğrafını da paylaşırsınız. Mesele kimsenin itiraz edemeyeceği şekilde çözülür. Yalnız bir küçük uyarım var: Bu muvaffakat yöntemini her hususta kullanamazsınız ve bu konuda bile aslında zorlama bir durum olacaktır.

Ancak yönetim kurulu ,yazdıklarımı anlamamakta ısrarcı davrandı. Kat maliklerinin iradesini yok sayarak bunu yönetim kurulu kararıyla uyguladıklarını duyurdu!! OYSA Ben fotokopi makinası özellikli lazer yazıcıyı (Brother MFC 1911W) almak için bile imza toplamıştım -ki bu demirbaş bloğa 20 yıl hizmet verebilecek kalitede bir cihaz olmasına rağmen bu hassasiyeti gösterdim!!!